Logo strony
Serowa pasta z rozmarynem
 
Za oknem śnieżyca i mróz, a mi w myślach słońce i klimaty śródziemnomorskie. Było już ostatnio włoskie Tiramisu. Dość mocno osłodziło mi podniebienie, więc czas na coś bardziej wytrawnego. Wszystkie zioła w doniczkach marnieją mi od tego zimna i braku słońca. Ostał się jedynie rozmaryn, który swoją drogą uwielbiam. Pomyślałam zatem, że może tak zrobić pastę z mieszanki białego sera, fety z dodatkiem świeżego rozmarynu. Ser feta jest słony, więc pasty nie trzeba już raczej dosalać. Aczkolwiek jak kto lubi. Oliwę z oliwek można ostatecznie zastąpić polskim olejem słonecznikowym albo z rzepaku. Zachęcam jednak do spróbowania pasty z oliwką z oliwek. Nadaje ona delikatnego, charakterystycznego smaczku. Smarujemy pastą kromki chleba i pyszne śniadanie gotowe.
 
serowa pasta z rozmarynem

Serowa pasta z rozmarynem

 
Składniki:
100 g sera feta
100 g białego sera półtłustego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno poszatkowanego, świeżego rozmarynu
 
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą. Sery można rozgnieść widelcem albo zmielić blenderem. Wkładam do lodówki na minimum 0,5 godziny. Podaję z pieczywem.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry