Dziś coś dla wielbicieli sezamu. Prosta w wykonaniu pasta sezamowa osłodzona daktylami. Można posmarować nią kanapkę na śniadanie albo naleśnika. Pasta z sezamu i daktyli jest bardzo zdrowa. Gdybym miała tu wymieniać wszystkie substancje odżywcze i drogocenne składniki sezamu i daktyli to pewnie pisałabym tego posta do wieczora. Najważniejsze są tu jednak nienasycone kwasy tłuszczowe. I to warto zapamiętać. Zjedzona na śniadanie pasta pomoże zachować nam świeżość umysłu w pracy czy w szkole.
Pasta z sezamu i daktyli
Składniki:
1 szklanka ziaren sezamu
min. 12 suszonych daktyli
0,5 szkl. wody
Ziarenka sezamu prażę przez chwilę na suchej patelni. Nie można za długo, gdyż sezam zrobi się gorzki.
Suszone daktyle kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sezamu. Dolewam wody i wszystko bardzo dokładnie miksuję do uzyskania jednolitej pasty. Przechowuję w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Źródło: puszka.pl