Mango lassi to smoothie intensywnie orzeźwiający pochodzący ponoć z terenów Półwyspu Indyjskiego. Samo lassi tradycyjnie przygotowywane jest z jogurtu, wody i przypraw. Jednak ogromną popularność napój ten uzyskał z dodatkiem owoców, między innymi z pysznym mango.

Mango lassi
Składniki:
2 porcje jogurtu naturalnego (ewentualnie jogurtu greckiego)
1 porcja obranego i rozdrobnionego blenderem mango
1/2 porcji skruszonych kostek lodu
odrobina miodu (opcjonalnie)
szczypta kardamonu
Mango obieramy, kroimy na kawałki i starannie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy jogurt naturalny, pokruszone kostki lodu, 1 – 2 łyżeczki miodu do smaku (jeśli owoc jest wystarczająco słodki – miód możemy pominąć) i szczyptę mielonego kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do chłodnych szklanek i podajemy od razu.


bezcukru