Koktajl multiwitaminowy to sycąca mieszanka zmiksowanych bananów, jabłek oraz natki pietruszki. To gęsty napój, który dodaje energii na kilka następnych godzin. Można go zatem zabrać ze sobą do pracy i pić na drugie śniadanie.
Zniechęca Was obecność natki pietruszki? Niepotrzebnie. Nada koktajlowi ciekawy smak i cudny, zielony kolor. Trzeba jednak bardzo dokładnie rozdrobnić ją blenderem, gdyż może wchodzić między zęby. Natka pietruszki jest bardzo zdrowa i warto ją codziennie dodawać do posiłków. Gdzie tylko się da. Posiada wiele witamin (B1, B2, B6, C) i minerałów (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, fluor, sód).
Przepis na koktajl multiwitaminowy – banan, jabłko, natka pietruszki
Składniki na 2 - 4 porcje:
2 średniej wielkości słodkie jabłka
2 dojrzałe banany
garść świeżej natki pietruszki
odrobina soku z cytryny
ok. 1 szkl. wody wysokozmineralizowanej
Jabłek nie obieram. Kroję na drobne plasterki. Od razu skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Banany obieram ze skórki i kroję na plasterki. Do wysokiego naczynia wsypuję jabłka, banany oraz natkę pietruszki. Bardzo dokładnie rozdrabniam blenderem. Wlewam wodę i mieszam. Przelewam do wysokich szklanek i podaję.