Obecnie największym wyzwaniem podczas zakupów na targu jest znalezienie najsłodszych i najsmaczniejszych truskawek. Każdy wychwala swój towar i można się w tym wszystkim trochę pogubić. Niestety nie jest już tak, że każda polska truskawka będzie smaczna. Ostatnio słyszałam jak jeden ze sprzedawców chwalił się, że jego truskawki są najlepsze, gdyż są dość drobne i długo nie poleżą. Oznacza to ponoć, że są naturalne, zdrowe i nie są przenawożone. A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na znalezienie najsmaczniejszych truskawek? A może znacie najlepszą odmianę?
Gdy już znajdę najsłodsze truskawki, ciężko mi się powstrzymać i kupić tylko jeden kilogram. Zawsze wracam obładowana truskawkami i obiecuję sobie, że był to już ostatni raz. Trzeba je dość szybko zjadać, więc ostatnio robię z nich różne koktajle w ilościach hurtowych. Dzisiaj podam Wam przepisy na dwa koktajle, które ostatnio robię najczęściej i wypijam je głównie na drugie śniadanie. Są bardzo sycące i odżywcze, gdyż dodaję do nich kaszę jaglaną. Wcześniej gotuję 1 szklankę kaszy jaglanej w 2,25 szklanki wody. Część ugotowanej kaszy jaglanej dodaję do koktajli, a to co mi zostanie, przechowuję w lodówce na następny dzień.
Pomimo dość dużej ilości truskawek w koktajlach delikatnie czuć smak kaszy jaglanej, choć w koktajlu z bananem jest zdecydowanie mniej wyczuwalny. Do koktajli nie dodaję cukru. Jeden koktajl słodzę miodem, a drugi bananem. Jeśli dla Was koktajle będą za mało słodkie, możecie je oczywiście jeszcze dosłodzić cukrem albo innym słodzikiem.
I przepis na koktajl z kaszą jaglaną i truskawkami
Składniki na ok 700 ml:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki zmiksowanych truskawek
1,5 szklanki mleka/mleka roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 – 2 łyżeczki miodu
Ugotowaną kaszę jaglaną rozdrabniam dokładnie blenderem. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitego napoju.
II przepis na koktajl z kaszą jaglaną, truskawkami i bananem
Składniki na około 600 ml:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 banan
1 szklanka kefiru
ok. 0,5 szklanki mleka.
Ugotowaną kaszę jaglaną rozdrabniam dokładnie blenderem. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitego napoju.