Oficjalnie nareszcie mamy już wiosnę. Na dworze jeszcze jej nie widać, nadal jest dość szaro i ponuro. Dlatego też staram się to sobie zrekompensować kolorowymi i smakowitymi posiłkami.
Dzisiaj na przykład przygotowałam dwukolorowy koktajl. Pierwsza, biała warstwa to nasiona chia wymieszane z mlekiem kokosowym rozrzedzone mlekiem (można też użyć ulubionego mleka roślinnego, innego niż kokosowe).
Druga warstwa jest intensywnie zielona. To zmiksowane dojrzałe i słodkie kiwi z bananem i szklanką szpinaku. Jeśli ktoś, podobnie do mnie, nie przepada za szpinakiem, niech się tym nie przejmuje. Szpinak nie jest wyczuwalny. Dominuje słodkie kiwi.
Obie warstwy dobrze ze sobą współgrają, uzupełniają się. Zielona warstwa jest delikatnie słodka i lekka. Natomiast dolna warstwa jest bardziej kremowa. Razem tworzą smaczny koktajl pełen potrzebnych nam wartości odżywczych.
Przepis na egzotyczny koktajl z kiwi i szpinakiem
Składniki na 3 porcje:
0,6 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki mleka/mleka roślinnego
4 łyżki nasion chia
4 kiwi
1 banan
1 szklanka świeżego szpinaku
0,5 szklanki wody
Do dekoracji:
1 kiwi
listki mięty
Puszkę mleka kokosowego intensywnie potrząsam. Otwieram i odlewam 0,6 szklanki. Dolewam 0,5 szklanki mleka albo mleka roślinnego i mieszam. Wsypuję 4 łyżki nasion chia. Mieszam i pozostawiam na kilka godzin.
Kiwi i banana obieram. Kroję na mniejsze kawałki. Świeży szpinak myję i dodaję do owoców. Dodaję również 0,5 szklanki wody. Wszystko dokładnie miksuję.
Do wysokich szklanek przelewam napój z nasionami chia. Następnie powoli i delikatnie dolewam zielony napój z kiwi. Na wierzchu układam listki mięty i pokrojone na kawałki kiwi. Podaję.
Smacznego!