Dzisiaj mam dla Was przepis na koktajl niepozorny i zaskakujący. W wyborach na najpiękniejszy napój zapewne nie zająłby wysokiego miejsca. Swoim wyglądem może nie straszy, ale też szczególnie nie zachęca. Wszystko zmienia się jednak po jego spróbowaniu. Ma dość oryginalny smak. Dodanie odrobiny świeżego imbiru sprawia, że koktajl jest orzeźwiający i delikatnie rozgrzewający jednocześnie. Ważne jest jednak, aby nie dodać zbyt dużo imbiru, gdyż wówczas może zdominować pozostałe składniki. Zachowanie równowagi jest tu dość istotne.
Jestem bardzo ciekawa, czy Wam również posmakuje ten koktajl. Przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na koktajl z imbirem, bananami i jarmużem
Składniki na 1 – 2 porcje:
2 banany dojrzałe
garść jarmużu
mały kawałek świeżego imbiru
woda
Jarmuż myję i rwę na mniejsze kawałki. Dodaję odrobinę wody i bardzo dokładnie rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję 2 obrane i pokrojone na kawałki banany oraz obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (około 0,3 łyżeczki). Rozdrabniam blenderem. Dolewam wody, aby otrzymać pożądaną gęstość. Mieszam i przelewam do dużej szklanki.
Smacznego!