Po walentynkowej, uroczystej i często obfitej kolacji na śniadanie, drugie śniadanie, zdrowy deser proponuję orzeźwiający koktajl z bananami, orzechami włoskimi (mogą być też nerkowce) oraz grejpfrutem. Napój jest sycący, delikatnie słodki, choć potrafi też wykrzywić buzię. Banany, które użyłam były słodkie i miękkie. Na początek można dodać 2 sztuki i spróbować koktajlu. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać trzeci banan.
Grejpfruty warto dodawać do swoich posiłków, gdyż jest to dobre źródło witaminy A, C, B1 (tiamina), kwasu foliowego czy potasu. Ten sezon jest ponoć dość ciężki dla plantatorów uprawiających te owoce ze względu na nietypowe warunki pogodowe. Zbiory owoców mają zakończyć się wcześniej niż w latach poprzednich. Warto wybierać dojrzałe owoce, bez widocznych obić czy zielonych plam. Grejpfruty przechowujemy na blacie kuchennym, nie wsadzamy ich do lodówki, chyba że zostały już przekrojone.
Przepis na koktajl z grejpfrutem, bananami i orzechami
Składniki:
2 – 3 dojrzałe banany
1 grejpfrut
garść orzechów włoskich albo nerkowców
woda
Orzechy włoskie albo nerkowce zalewam wodą na noc.
Następnego dnia banany i grejpfrut obieram ze skórki. Kroję na mniejsze kawałki. Dodaję namoczone orzechy i wszystko dokładnie rozdrabniam blenderem. Dodaję wodę, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
Smacznego!