Zima na razie sobie gdzieś poszła. Nie wiem czy jeszcze wróci, ale w powietrzu wyraźnie czuć już nadchodzącą wiosnę. Ranki nie są już tak chłodne, przez co coraz rzadziej mam ochotę na ciepłą owsiankę na śniadanie. Zamiast niej ostatnio przygotowuję zielony koktajl z jarmużu, kiwi, selera naciowego, sałaty rzymskiej i jabłka. Kiwi muszą być miękkie, a jabłko słodkie. Napój doskonale orzeźwia i może nawet zastąpić poranną kawę. Dodatkowo dostarczy nam dużą dawkę witamin C, A, K, E, kwasu foliowego, potasu i wielu innych substancji odżywczych.
Przepis na zielony koktajl z kiwi
Składniki:
garść zielonego jarmużu
3 kiwi
1 łodyga selera naciowego
2 liście sałaty rzymskiej
1 jabłko
min. 0,5 szklanki wody
Warzywa i owoce myję. Kiwi obieram. Wszystko dzielę na mniejsze kawałki, dodaję 0,5 szklanki wody i bardzo dokładnie rozdrabniam blenderem. W razie potrzeby dodaję więcej wody.