Zapewne podobnie jak część z Was ostatnio obkupiłam się w masło orzechowe. Jeden słoiczek masła został już zjedzony. Kolejny przeznaczyłam na koktajle. Pierwszy napój powstał z dodatkiem dojrzałych bananów, mleka i płatków owsianych. Jest bardzo sycący. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Można go przelać do słoika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Przepis na koktajl z banana i masła orzechowego
Składniki na 1 porcję:
250 ml mleka albo mleka roślinnego
1 banan dojrzały
2 – 3 łyżeczki masła z orzechów ziemnych
1 łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)
szczypta kakao albo cynamonu
Do wysokiego naczynia wkładam obrany i pokrojony na kawałki banan, płatki owsiane i masło orzechowe. Dokładnie rozdrabniam blenderem. Wlewam mleko i ponownie miksuję.
Napój przelewam do szklanki i posypuję szczyptą kakao albo cynamonu.
Smacznego!