Ponoć czekają nas chłodniejsze dni, zatem czas wzmocnić organizm dużą dawką naturalnych witamin. Co powiecie na lekki koktajl z jesiennych darów natury? Użyłam jarmużu, jabłka i gruszki. Dodatkowo dosypałam zmielone siemię lniane. Zmienia odrobinę smak koktajlu, więc jeśli zależy Wam bardziej na smaku niż na wartościach odżywczych, to możecie je pominąć.
Dlaczego warto pić ten koktajl? Jarmuż zawiera duże dawki witaminy A, C, K, trochę mniej manganu i miedzi. Jest niskokaloryczny. Zawiera błonnik i przeciwutleniacze. Jabłko i gruszka to dobre źródło witaminy C i błonnika. Dodaję również siemię lniane, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3.
Przepis na jesienny koktajl z jarmużu
Składniki na 1 porcję:
1 szklanka porwanego na kawałki jarmużu
1 słodkie jabłko
1 gruszka
1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
ok. 0,5 szklanki wody
Jarmuż myję. Odrywam miękkie liście od twardych łodyżek. Rwę na mniejsze kawałki, odmierzam 1 szklankę i przekładam do pojemnika rozdrabniacza.
Jabłko i gruszkę myję. Obieram (opcjonalnie). Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do jarmużu. Wlewam 0,5 szklanki wody. Bardzo dokładnie rozdrabniam blenderem. Na koniec dodaję 1 łyżeczkę świeżo zmielonego w młynku siemienia lnianego (opcjonalnie). Mieszam i przelewam do szklanki.