Sezon na rabarbar w pełni. Nie mogłam sobie zatem odmówić przygotowania pysznego kompotu. Dodałam do niego nie tylko rabarbar, ale również słodkie jabłko. Można również dodać inne owoce jak truskawki czy maliny.
Rabarbar przywędrował do nas z Azji Środkowej. Zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witamin A, E i C. Warto go zatem spożywać, jednak z umiarem, gdyż zawiera kwas szczawiowy. A którą częścią rośliny tak się zajadamy? To owoc czy może łodyga? Właściwie jest to ogonek liściowy, inaczej łodyżka liścia. Tylko po prostu jest dużo większa niż większość ogonków liści innych roślin.


Przepis na kompot z rabarbaru
Składniki:
1,5 l wody
3 łodygi rabarbaru
1 jabłko
2 łyżki cukru
1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
2 plasterki cytryny (opcjonalnie)
Jabłko obieram i kroję na dość duże kawałki. Rabarbar myję i kroję na 2 centymetrowe kawałki.
W garnku gotuję wodę. Dodaję cukier. Wsypuję pokrojone jabłka i rabarbar. Gotuję przez kilka minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję gałązkę rozmarynu i plasterki cytryny. W razie potrzeby dosładzam.
Ugotowany kompot studzę i przechowuję w lodówce.
