Lekki syrop z rabarbarem, rozmarynem i skórką z cytryny ma bardzo przyjemny, rześki smak. Możecie go pić rozcieńczony wodą albo z alkoholem. Jeśli chcecie zatrzymać ten smak na dłużej, to przelejcie gotowy syrop do czystych słoików i pasteryzujcie.
Syrop z rabarbaru, rozmarynu i cytryny
Składniki:
650 g rabarbaru
250 g cukru (1,1 szkl.)
skórka z cytryny
2 gałązki rozmarynu
125 ml wody (0,5 szkl.)
Rabarbar myję, odcinam liście, a łodygi kroję na około 1 centymetrowe kawałki. Wrzucam go garnka o grubym dnie. Zasypuję cukrem. Dodaję również startą skórkę z cytryny, całe gałązki świeżego rozmarynu oraz wodę.
Wszystko smażę pod przykryciem na małym ogniu około 0,5 godziny. Przecedzam przez sito o drobnych oczkach albo przez gazę. Pozwalam, aby syrop sam powoli ściekał do czystego naczynia.
Syrop z rabarbaru, rozmarynu i cytryny przelewam do czystego słoika, zamykam i przechowuję w lodówce.