Dziś ochłodziło się troszkę. Popołudniu dość intensywnie padało, były grzmoty i błyskawice. Jednak to przecież dopiero wiosna. Szczerze wierzę, że najładniejsza i najcieplejsza pogoda dopiero przed nami. A gdy na stałe zawita już słońce i wysokie temperatury polecam przypomnieć sobie o tym oto przepisie na orzeźwiający napój z imbirem i cytryną. Dobrze schłodzony wyśmienicie gasi pragnienie. Jest intensywny w smaku. Troszkę nawet drapie po gardełku. Jeśli będzie dla Was za mocny to wystarczy dolać większą ilość wody. A dla osób lubiących troszkę mocniejsze trunki podpowiem, iż napój ten może dobrze spisać się jako podstawa drinka. ;)
Przepis na orzeźwiający napój z imbirem i cytryną
Składniki:
ok. 1,5 l wody gazowanej
120 g świeżego imbiru*
2 cytryny
5 łyżki cukru trzcinowego (miód opcjonalnie)
kostki lodu
*120 g imbiru to mniej więcej 2 w miarę proste korzenie mające po 10 cm długości i grubości 2 – 3 cm.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy do miseczki na tarce o grubych oczkach. Starty imbir zasypujemy 5 łyżkami cukru trzcinowego. Cukier możemy zastąpić płynnym miodem.
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę z cytryn (żółtą część) na tarce i dokładnie wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytryny dodajemy do imbiru. Mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.
Do miseczki wlewamy około 0,5 szklanki wody. Mieszamy. Przez drobne sitko dokładnie odcedzamy sok z imbiru i cytryny do dzbanka. Dolewamy zimnej wody gazowanej.
W razie potrzeby napój dosłódźcie cukrem albo rozcieńczcie dodatkową ilością wody, jeśli stwierdzicie, że jest on dla Was za mocny. Przechowujemy w lodówce. Tuż przed podaniem dodajemy kostki lodu i ewentualnie plasterki cytryny.