Warzywa z falafelem podgrzewane na grillu i podane w picie to chyba nasze ulubione danie z grilla. Nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne i sycące. Jest również bardzo wygodne. Danie możemy przygotować dzień przed planowanym grillowaniem i zabrać ze sobą już gotowe sakiewki z folii aluminiowej, które wystarczy potem położyć na rozpalonego grilla. Jeśli zdecydujemy się podać je w picie, nie będą nam również potrzebne sztućce ani talerzyki. Zatem mniej pakowania, noszenia, mycia i sprzątania. Warzywa z falafelem z grilla sprawdzą się zatem w każdej sytuacji. Sprawdzone przez nas już wielokrotnie.
Warzywa z falafelem z grilla
Składniki:
1, 5 papryki różnokolorowej (żółta, czerwona, zielona)
1 pomidor
3/4 puszki kukurydzy albo 1 mała kolba kukurydzy z grilla
kilka pieczarek
1 czerwona cebula
1/2 średniego bakłażana
8 mniejszych falafeli
Marynata:
6 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku w proszku
pieprz
sól
Paprykę kroję na dość dużą kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, wykrawam wodnisty środek z pestkami, a resztę miąższu kroję na duże kawałki. Następnie obieram pieczarki i kroję w kostkę. Czerwoną cebulę również obieram i drobno szatkuję. Bakłażan kroję na kawałki, wykładam na talerz, solę i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym osuszam bakłażana z soku, który się wydzielił. Kukurydzę odsączam z zalewy. Wszystkie składniki mieszam w misce.
Przygotowuję marynatę. W półmisku łączę wszystkie wyżej wymienione składniki w podanych proporcjach i dokładnie mieszam. Zalewam marynatą warzywa, mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przygotowuję falafele. Gdy ostygną, każdy kotlecik kroję na 4 części.
Gdy nadejdzie czas na grilla, wyjmuję warzywa z lodówki i jeszcze raz je mieszam. Przygotowuję kwadratowe duże kawałki folii aluminiowej. Na środek każdego sreberka wykładam kilka łyżek warzyw w marynacie i pokrojone falafele. Rogi sreberka łączę ze sobą tworząc szczelną sakiewkę. Kładę je na rozpalonego grilla i czekam, aż warzywa będą miękkie i ciepłe. U nas trwało to około 20 minut. Choć jak zapewne domyślacie się – trudno w trakcie grillowania pilnować dania z zegarkiem w ręku. ;)
Grillowane warzywa z falafelem można podać w picie. Danie polewam pikantnym sosem z papryczek pepperoni, sosem czosnkowym albo ketchupem.