Świeży ananas z grilla z masą śmietankowo – kokosową i miodem to szybki do wykonania deser przy grillu jak i w domu. Na ciepło smakuje najlepiej, więc ważne jest, aby podawać go bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ananas z grilla z masą kokosową i miodem na deser
Składniki dla 2 osób:
4 plastry świeżego ananasa
2 łyżki śmietanki 36%
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
Świeży ananas obieramy i kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Grillujemy je przez około 3 minuty z obu stron. Gdy będą miękkie, zdejmujemy z grilla, wycinamy twardy środek i układamy na talerze. Ananasy możemy również upiec w piekarniku z funkcją grill.
Śmietanę i wiórki kokosowe rozdrabniamy blenderem przez kilka minut.
Masę śmietanowo – kokosową wykładamy koło gorącego ananasa i wszystko polewamy miodem naturalnym. Podajemy od razu jeszcze gorące.