Poniżej znajdziecie dość prosty przepis na jedną z bardziej lubianych zup w mojej rodzinie. Zupa brokułowa, bo o niej dziś mowa, jest dość delikatna. Charakteru nadają jej żółty ser oraz ostre grzanki. Jeśli chcecie podać tą zupę swoim dzieciom, raczej zrezygnujcie z ostrej papryczki w proszku i nie dodawajcie jej do grzanek.
Przepis na zupę brokułową
Składniki na 6 porcji:
1,5 litra bulionu warzywnego
1 duży brokuł
4 marchewki
2 duże ziemniaki
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz mielony
6 łyżek startego żółtego sera twardego
Dodatkowo grzanki:
6-8 kromek chleba
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1,5 litra bulionu warzywnego podgrzewam.
2 ziemniaki i 4 marchewki dokładnie myję, obieram i kroję w kostkę. Brokuł myję i dzielę na mniejsze kawałki.
Do gotującego się bulionu warzywnego wkładam pokrojone warzywa. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję około 25 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie robię grzanki. Kromki chleba kroję w kostkę. Na talerzyku mieszam ze sobą ostrą paprykę i majeranek. Kawałki chleba obtaczam w przyprawach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wsypuję kawałki chleba i smażę na złoty kolor często mieszając.
Gdy warzywa się ugotują, do zupy dodaję przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę majeranku. Gotuję jeszcze chwilkę. Następnie garnek zestawiam z ognia. Wyjmuję z garnka i wyrzucam ziele angielskie oraz liście laurowe. Zupę dokładnie rozdrabniam blenderem. Dodaję sok z ½ cytryny. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelewam do misek. Posypuję startym żółtym serem. Podaję z grzankami chleba.