Czosnku nigdy dość! Ma nie tylko oryginalny smak, ale również wszechstronne pozytywne działanie na nasz organizm. Zazwyczaj stosowany jest w kuchni jako przyprawa. Dziś jednak czosnek będzie głównym składnikiem dania. Sami oceńcie czy słusznie.
Kremowa zupa czosnkowa
Składniki:
ok. 16 ząbków polskiego czosnku
2 cebule
0,6 kg ziemniaków
200 ml białego wina półwytrawnego
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie)
olej
sól
pieprz biały
12 ząbków czosnku i cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam czosnek z cebulą. Smażę kilka minut mieszając, aż cebula delikatnie się ozłoci. Następnie przekładam do garnka.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Obsmażam kilka minut na patelni i wrzucam do garnka, gdzie znajduje się już czosnek i cebula.
Do garnka z warzywami wlewam bulion warzywny. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko rozdrabniam blenderem do momentu, aż uzyskam gładki krem.
Odlewam odrobinę kremu do kubka i rozrabiam z łyżką śmietany (opcjonalnie). Z powrotem wlewam zawartość kubka do garnka z zupą. Wlewam również półwytrawne białe wino i mieszam. Wyciskamy jeszcze kilka świeżych ząbków przez praskę (na przykład 4, ilość zależna od indywidualnych upodobań) i dodaję do zupy. Doprawiam solą i białym pieprzem. Wszystko gotuję jeszcze przez kilka minut i gotowe! Podaję na gorąco.