Sierpień i początek września to dla mnie bardzo intensywny okres. Zazwyczaj dużo się wówczas dzieje. Dodatkowo każdą wolną chwilę mam ochotę spędzać aktywnie, aby jak najlepiej wykorzystać ostatnie tak piękne i gorące dni w tym roku. A do tego wszystkiego jest to przecież najlepsza pora na zrobienie przetworów z pomidorów i jabłek.
Nie wiem jak to zrobiłam, ale udało mi się już przygotować domowy ketchup, pomidory w przecierze i ususzyć pomidory, których nie zalewałam olejem tylko zamroziłam, aby było szybciej.
Czeka na mnie jeszcze duża torba z Ikei wypełniona jabłkami, które ostatnio dostałam. Najprawdopodobniej zrobię z nich klasyczny mus jabłkowy. Idealnie sprawdzi się zimą do naleśników i szarlotki.
Do tego wszystkiego wyjątkowo wcześnie dojrzały owoce czarnego bzu. Idealne na syrop, który rewelacyjnie daje sobie radę z przeziębieniem. Czy to wszystko ogarnę? Sama na pewno nie zdołam i nie mam zamiaru. Pamiętajcie, aby w takich chwilach nauczyć się korzystać z pomocy innych domowników.
Natomiast dzisiaj zrobiłam sobie przerwę od wszelkich obowiązków, aby pokazać Wam przepis na pyszną zupę krem ze świeżych pomidorów. Dodatkowo jest tam jeszcze cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, por i dwa ziemniaki. Wykorzystałam sezonowe warzywa dzień wcześniej zebrane na działce. Wszystko wystarczy ugotować i rozdrobnić blenderem. Zupa jest gęsta i ma intensywny pomarańczowy kolor. Jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Przepis na zupę krem z pomidorów
Składniki na 3 – 4 porcje:
700 g pomidorów
1 marchewka
1 pietruszka
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
0,5 pora
2 ząbki czosnku
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
500 ml gorącej wody
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
świeża bazylia
opcjonalnie ser grana padano
Wszystkie warzywa myję, obieram i kroję na drobną kostkę (ząbki czosnku pozostawiam całe).
W garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju. Wrzucam pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i por. Smażę na małym ogniu około 3 minuty mieszając kilka razy.
Następnie do garnka dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Wlewam 500 ml gorącej wody. Przeciskam przez praskę 2 ząbki czosnku i dodaję do warzyw. Garnek przykrywam i gotuję około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmuję z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Resztę dokładnie rozdrabniam blenderem. Zupę doprawiam solą i czarnym pieprzem. Mieszam.
Zupę przelewam do misek i posypuję poszatkowaną świeżą bazylią. Jeśli chcesz, możesz również posypać odrobiną startego sera grana padano (nie jest to konieczne).
Smacznego!