Rosół wegetariański
Składniki:ok. 2,5 litra wody.
260 g marchewki (5 sztuk)
ok. 50 g pietruszki (3 mniejsze sztuki)
1 cebula
70 g seler mały
kawałek pora
4 duże ząbki czosnku
4 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
0,5 łyżki soli
1 łyżka świeżej lub mrożonej poszatkowanej natki pietruszki
1łyżeczka majeranku
odrobina sosu sojowego (opcjonalnie)
makaron
Przygotowujemy warzywa.
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. 5 marchewek obieramy i kroimy na grubą kostkę. Pietruszkę oraz kawałek selera również obieramy i kroimy na pół. Cebulę obieramy i obsmażamy nad palnikiem, aż się zarumieni, a nawet troszkę „osmali”. Ząbki czosnku obieramy. Pamiętajmy, iż czosnek łatwiej da się nam obierać jeśli wcześniej pomoczył się w zimnej wodzie około 10 minut.
Gotujemy.
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i solimy ją. Do wody wkładamy wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler, por, czosnek) oraz ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy olej, odrobinę sosu sojowego oraz poszatkowaną natkę pietruszki, majeranek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze wedle uznania. W międzyczasie gotujemy makaron. Rodzaj makaronu wybieramy wedle własnego upodobania. Jak dla mnie najlepiej sprawdzają się nitki. Podajemy jeszcze gorący rosół z makaronem i przystrajamy świeżą natką pietruszki.