Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Rzeżucha już posiana. Zaczyna pięknie rosnąć. Pora, aby nastawić zakwas na żurek. Lepiej nie czekać z tym na ostatnią chwilę. Gotowy zakwas może przecież trochę postać w lodówce zanim go zużyjemy.
Zrobienie domowego zakwasu jest bardzo proste. Co prawda trzeba go nastawić kilka dni wcześniej, jednak pracy przy nim niewiele. Nie zmęczycie się na pewno. Natomiast składniki są tanie i łatwo dostępne. Zatem raczej nie znajdziecie przekonującej wymówki, aby tego zakwasu nie zrobić. A smak żurku na domowym zakwasie jest rewelacyjny.
Na koniec odsyłam do przepisu na NAJLEPSZY żurek wegetariański.

Przepis na domowy zakwas na żurek z mąki żytniej
Składniki:
1 szkl. mąki żytniej typ 2000
3 szkl. letniej, przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
ok. 12 ziarenek pieprzu
mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie)
Do dużego, szklanego słoika wrzucam 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypuję 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalewam letnią, przegotowaną wodą. Mieszam drewnianą łyżką.
Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne.
Słoik przykrywam gazą albo bawełnianą ścierką i odstawiam na 4 – 5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie mieszam zawartość słoika drewnianą łyżką.
Po 4 – 5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.