Pokazałam Wam już jak zrobić uszka z grzybami leśnymi. Czas teraz zająć się wywarem, który pozostał po moczeniu się grzybów i przygotować na jego bazie pyszną zupę grzybową. Podamy ją potem oczywiście z uszkami. Zupa jest dość lekka. Doskonale sprawdzi się dzięki temu jako pierwsze danie podczas wigilijnego wieczoru (jeśli oczywiście z jakiegoś powodu nie chcecie przygotować tradycyjnego barszczy czerwonego). Rozgrzeje nas, ale nadal powinniśmy mieć jeszcze trochę miejsca w żołądku na drugie danie. Pomimo niewielkiej ilości użytych składników, zupa ma dość mocny i wyrazisty smak.
Zobaczcie również przepis na Uszka z pieczarkami i cebulą.
Wigilijna zupa grzybowa z uszkami
Składniki:
2 l wywaru po moczeniu grzybów na Uszka z grzybami leśnymi
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
sól
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
uszka z grzybami leśnymi
Do wody, którą otrzymałam po moczeniu grzybów na uszka (tutaj znajdziecie przepis), dodaję marchewkę, pietruszkę, cebulę i kawałek selera. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Przygotowuję zasmażkę. Na patelnię wsypuję mąkę. Podsmażam przez kilka minut mieszając. Dodaję olej i mieszam, aż składniki połączą się. Wlewam około 1 szklankę gorącej zupy grzybowej. Dokładnie mieszam. Stopniowo wlewam zasmażkę do garnka z zupą cały czas mieszając zupę. Zagotowuję.
Zupę grzybową podaję z uszkami.