Przepis na kolejną świetną zupę. Tym razem to gęsta, sycąca zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej pęczak, soczewicy czerwonej oraz warzyw. W jednej misce dostajemy sporą dawkę błonnika, białka, witamin z grupy B, witaminę PP i wiele składników mineralnych. Danie to nie jest zatem jedynie przystawką, ale pełnym, wartościowym posiłkiem. Z podanych niżej składników powstanie 4 duże albo 6 mniejszych porcji.
Zupa z kaszą pęczak oraz czerwoną soczewicą
Składniki na 4 – 6 porcji:
4 szkl. wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
¼ dużego selera
1 pietruszka
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
½ szkl. czerwonej soczewicy
1 szkl. pokrojonych pomidorów w sosie własnym
odrobinę sosu sojowego do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki oregano
sól
Dodatkowo:
natka pietruszki (opcjonalnie)
W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Wsypuję drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz czosnek. Podgrzewam na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, zalewam ją gorącą wodą. Dodaję kaszę pęczak, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywam i gotuję na małym ogniu.
Obieram pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę. Ziemniaki również kroję w kostkę. Soczewicę płuczę w wodzie.
Do gotującej się zupy dodaję seler, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i czerwoną soczewicę. Solę. Gotuję, aż wszystkie składniki zmiękną.
Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory w sosie własnym (w sezonie można zastąpić je świeżymi) oraz przyprawiam słodką papryką, majerankiem, lubczykiem oraz odrobiną oregano. Do smaku dodaję jeszcze sos sojowy. Gotuję jeszcze kilka minut. Zupę podaję gorącą posypaną świeżą natką pietruszki.