Logo strony
Zupa z młodej kapusty
 
Poniżej znajdziecie przepis na zupę z młodej kapusty, pora, selera naciowego z dodatkiem świeżego koperku. Bardzo zdrowe i dietetyczne danie na obiad. Ma bardzo mało kalorii. Natomiast znajdziecie w niej wiele cennych dla zdrowia witamin. Pamiętajcie tylko, aby nie gotować jej dłużej niż to konieczne. Kapusta ponoć pomocna jest w leczeniu kaca. Nie wiem, na sobie nie sprawdzałam. Ale może Wam się przyda ten przepis w ciężkim, kryzysowym dniu. Tym bardziej, że zupę można zrobić dość szybko.
 
zupa z młodej kapusty
 

Zupa z młodej kapusty, pora i selera naciowego

 
Składniki na 6 – 8 porcji:
1 główka młodej kapusty
3 łodygi selera naciowego
1 por średniej wielkości
2 marchewki
pęczek koperku
ok. 2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
2 łyżki oleju
 
Wszystkie warzywa myję. Kapustę obdzieram z wierzchnich liści, kroję na ćwiartki, szatkuję (z wyjątkiem głąba). Łodygi selera i por kroję w cienkie plasterki. Marchewki obieram i kroję w słupki (albo kostkę). Świeży koperek drobno szatkuję.
 
Do większego garnka wlewam odrobinę oleju, podgrzewam, wsypuję pokrojony por i chwilę podsmażam na niewielkim ogniu. Po kilku minutach wrzucam poszatkowaną kapustę, seler naciowy i marchewkę. Zalewam bulionem warzywnym. W razie potrzeby uzupełniam gorącą wodą. 
 
Gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodaję poszatkowany koperek i doprawiam solą oraz pieprzem. Podaję jeszcze gorące. 
 
Smacznego :)

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry