Dziś przepis na zupę z zielonego groszku i sałaty rzymskiej. Jest intensywnie zielona, zatem idealnie wpisuje się w wiosenną atmosferę i cudnie wygląda na stole. Zupa jest dość lekka, więc dla prawdziwych głodomorów sprawdzi się bardziej jako przystawka niż danie główne.
Zupa z zielonego groszku i sałaty rzymskiej
Składniki na 4 porcje:
3 szkl. (400 g) zielonego groszku (użyłam mrożonego)
2 szkl. posiekanej sałaty rzymskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 3 szkl. bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obieram i drobno szatkuję. Wrzucam do garnka o grubszym dnie, wlewam odrobinę bulionu warzywnego i duszę pod przykryciem kilka minut.
Następnie wlewam resztę bulionu, wsypuję groszek i gotuję. Gdy groszek jest już miękki, zestawiam garnek z ognia i dodaję poszatkowaną sałatę rzymską. Wszystko rozdrabniam blenderem. Doprawiam wedle uznania i od razu podaję.