Co prawda już wiosna, ale jeszcze troszkę zimno i nieprzyjemnie na dworze. W takim razie może ktoś z Was skusi się dziś na rozgrzewającą, ostrą zupę pomidorową, dla odmiany, z pieczarkami.
Pomidorowa z pieczarkami na ostro
Składniki na 3 – 4 porcje:
100 g koncentratu pomidorowego (w sezonie mogą być pomidory)
1/2 – 1 łyżeczka poszatkowanej papryczki chilli
3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
500 g pieczarek
1 łyżka masła
Dodatkowo:
listki świeżej bazylii
pieczywo
Litr bulionu podgrzewam i dodaję do niego koncentrat pomidorowy albo świeże pomidory pokrojone w kostkę. Zagotowuję. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i dalej powoli gotuję.
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki. Na patelni roztapiam łyżkę masła, wrzucam pieczarki i smażę kilka minut na małym ogniu.
Pieczarki dodaję do zupy. Przyprawiam pieprzem, ostrą papryczką w proszku i solą (w razie potrzeby). Zupę gotuję na małym ogniu około 20 minut.
Gorącą zupę pomidorową z pieczarkami nalewam do misek, dekoruję świeżymi listkami bazylii i podaję z pieczywem – bagietką, grzankami albo chlebem razowym wedle upodobania.