Dziś podzielę się przepisem na zupę, którą ostatnio dość często przygotowuję. Jest dość gęsta, więc i sycąca jak na zupę. Z odrobiną ostrej papryczki cudownie rozgrzewa od środka, a ze względu na ostatnie wyjątkowo niskie temperatury to dla mnie duża zaleta. Taka miseczka gorącej zupy po powrocie wieczorem do domu działa rewelacyjnie.

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą na ostro
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej papryczki pepperoni
10 łyżek czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
sól
ok. 600 ml gorącej wody
Warzywa myję i obieram. Cebulę kroję w kostkę, a marchewkę i seler naciowy w grubsze plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Wsypuję cebulę, marchewkę i seler naciowy. Smażę około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia obieram ząbki czosnku, przeciskam przez praskę i dodaję do smażonych warzyw.
Następnie do warzyw dodaję pokrojone pomidory w przecierze, soczewicę czerwoną i drobno poszatkowaną papryczkę pepperoni. Wlewam ok. 600 ml gorącej wody. Solę do smaku. Gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie, ale nieprzegotowane.