Ponoć w ocenie dania bardzo duże znaczenie ma jej wygląd. Zupa, na którą przepis znajdziecie niżej, pod względem wizualnym dostałaby maksymalną ilość punktów. Ma niesamowicie intensywny, pomarańczowy kolor, który pięknie komponuje się z żółtą kukurydzą i czerwonymi kawałkami papryczki.
Nie zapomniałam jednak o smaku. Zupa jest delikatnie słodka i ostra. Bardzo lekka. Dlatego też podana jako danie główne zadowoli jedynie osobę na diecie. W pozostałych przypadkach potraktujcie ją raczej jako pierwsze, z dwóch dań obiadowych albo jako przystawkę, która wyzwoli Wasze kubki smakowe. Możecie również przelać ją do słoika i pochłonąć na drugie śniadanie w pracy.
Przepis na zupę z papryki pieczonej z kukurydzą i ostrą papryczką pepperoni
Składniki na 4 porcje:
1 l bulionu warzywnego gorącego
3 – 4 papryki czerwone
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
olej rzepakowy
sól
pieprz
ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
dodatkowo:
9 łyżek kukurydzy konserwowej
1 mała papryczka pepperoni czerwona
1 łyżka masła
Czerwoną paprykę wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piekę, aż na papryce zaczną pojawiać się czarne plamy, około 20 minut. Następnie wyjmuję i pozostawiam na chwilę, aby przestygły. Obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Obieram ziemniak, cebulę i ząbek czosnku. Kroję w kostkę.
W garnku rozgrzewam odrobinę oleju rzepakowego. Wsypuję pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażę na małym ogniu. Mieszam od czasu do czasu. Gdy cebula się zeszkli, dodaję paprykę i ziemniaka. Smażę jeszcze kilka minut mieszając.
Do smażących się warzyw wlewam gorący bulion warzywny oraz wrzucam gałązki tymianku. Zupę gotuję pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie papryczkę pepperoni kroję w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzewam masło, wsypuję papryczkę i podsmażam przez chwilę. Następnie dodaję kukurydzę i smażę na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Odstawiam.
Z gotujących się warzyw wyjmuję gałązki tymianku. Resztę dokładnie rozdrabniam blenderem. Doprawiam pieprzem, ostrą papryką w proszku oraz, w razie potrzeby, solą. Zupę rozlewam do misek i podaję z kukurydzą i papryczką.