Jeszcze tydzień do końca kalendarzowego lata, a już czuję potrzebę rozgrzewać się gorącą zupą. Powracam do nich po kilku miesiącach przerwy. Jako pierwszą zrobiłam gęstą zupę z fasolą. Wykorzystałam do niej jeszcze świeże, sezonowe pomidory oraz jędrną, czerwoną paprykę. Charakteru i pikanterii całemu daniu dodają drobno pokrojona papryczka pepperoni oraz czosnek. Zachęcam do spróbowania.

Przepis na Gęstą zupę z fasolą, pomidorami i papryką
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona papryka
1 papryczka pepperoni
1 liść laurowy
5 – 6 pomidorów*
ok. 0,5 l bulionu warzywnego
250 g czerwonej fasoli konserwowej
250 g białej fasoli konserwowej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz czarny świeżo zmielony
sól
*poza sezonem można użyć pomidorów w przecierze
Cebulę i czosnek obieram. Kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażam na małym ogniu przez 2 – 3 minuty mieszając.
W tym czasie paprykę kroję w kostkę i dodaję do smażącej się cebuli. Następnie papryczkę pepperoni kroję w drobną kostkę (w jednorazowych rękawiczkach) i dodaję do cebuli. Wrzucam jeszcze liść laurowy i smażę powoli przez kolejne 5 minut.
Pomidory polewam wrzątkiem, zdejmuję skórkę i kroję w grubą kostkę. Dodaję do pozostałych warzyw w garnku. Zalewam gorącym bulionem warzywnym. Gotuję pod przykryciem 10 minut.
Czerwoną i białą fasolę odcedzam z zalewy. Dodaję do zupy. Doprawiam ją słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Zupę gotuję jeszcze przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Podaję jeszcze gorącą.
Smacznego!