Logo strony
Zupa pomidorowa
 
Zaproponowany przepis na zupę pomidorową, przysłowiową "pomidorówkę" jest prosty i szybki. Nie jest wymagający również pod względem składników. Większość z nich w postaci świeżej albo mrożonej jest stałym wyposażeniem w mojej kuchni. Przepis ten jest zatem ratunkiem, gdy nie mamy czasu lub chęci na bardziej ambitne danie oraz gdy mamy "braki w lodówce". 
 

Zupa pomidorowa 

 
Składniki:
1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebulka
ząbek czosnku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
250 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
świeża natka pietruszki
sól, pieprz, ewentualnie odrobinę cukru
makaron albo ryż
 
Wegetariańska zupa pomidorowa na warzywach z makaronem

Przygotowujemy bulion warzywny.

W garnku zagotowujemy 1,5 l wody. Marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulkę myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Warzywa, 2 listki laurowe, ząbek czosnku i 3 ziela angielskie wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy warzywa pod przykryciem 20 - 30 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wyjmujemy i pozostawiamy czysty bulion. 
 
Przygotowany wcześniej bulion warzywny pozostawiamy na ogniu. Dodajemy 250 g koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę oleju. Doprawiamy danie solą, pieprzem, cukrem (jeśli trzeba) i drobno pokrojoną natką pietruszki. Pozwalamy zupie pogotować się jeszcze kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron albo ryż wedle przepisu na opakowaniu. Gotową zupkę pomidorową podajemy z owym makaronem albo ryżem i przyozdabiamy listkiem natki pietruszki.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry