Przepis na barszcz z botwinki
Składniki:
1 duży pęczek botwinki
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,5 litra wody
świeży tymianek
świeży koperek
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka masła
1 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
młode ziemniaki
Dodatkowo:
100 g sera feta albo jajka ugotowanie na twardo (jedno jajko na jedną porcję)
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera dokładnie myję, obieram i kroję na kilka mniejszych kawałków. Cebulę i ząbek czosnku obieram.
W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Do gotującej się wody dodaję przygotowane wcześniej warzywa. Dodatkowo wrzucam liść laurowy i 2 ziela angielskie. Garnek przykrywam. Gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie wyjmuję warzywa i pozostawiam czysty wywar z warzyw.
Botwinkę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Łodyżki i liście kroję na kawałki o wielkości około 1 centymetra. Małe buraczki obieram i kroję w małą kostkę.
Wywar warzywny zagotowuję. Wkładam do niego pokrojoną botwinę. Dodaję również garść drobno posiekanego koperku, listki tymianku oraz po 1 łyżce oliwy i masła. Gotuję przez kilka minut, aż botwinka zmięknie.
W tym czasie w kubku mieszam ze sobą 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki zimnej wody.
Garnek z zupą zestawiam z ognia. Kilka łyżek gorącej zupy wlewam do kubka ze śmietaną. Mieszam. Zawartość kubka powoli wlewam do garnka z zupą. Mieszam. Stawiam na ogniu i zagotowuję.
Na koniec barszcz doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny.
Barszcz z botwinki podaję z pokruszonym serem feta albo z ugotowanym na twardo jajkiem w towarzystkie młodych ziemniaków. Do tego świeży koperek albo listki świeżego tymianku.
Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, a nawet następnego dnia. W ciągu kilku godzin nabierze wyrazistszego smaku i żywszego koloru. Spokojnie można ją zatem przygotować kilka godzin wcześniej albo nawet jeden dzień przed podaniem.