Modny, zwłaszcza wśród osób odchudzających się, seler naciowy gra pierwszoplanową rolę w moim dzisiejszym przepisie. Jest to zupa o przyjemnym, wiosennym kolorze. Małokaloryczna, dietetyczna, ale z charakterem.
Przepis na zupę z selera naciowego
Składniki na 4 porcje:
1 seler naciowy (około 0,5 kg)
1 średnia cebula
4 ziemniaki
1 l wywaru warzywnego
1 łyżka śmietany 10%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowy
sól
Dodatkowo:
ser żółty twardy w stylu Grana Padano (opcjonalnie)
W garnku podgrzewam 1 litr wywaru warzywnego. Myję i obieram ziemniaki. Kroję w kostkę i wkładam do gotującego się wywaru. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
Seler naciowy myję i kroję w cienkie plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wrzucam pokrojoną cebulę i seler naciowy. Podsmażam przez kilkanaście minut, aż zmiękną.
Cebulę i seler naciowy przekładam do wywaru warzywnego z ugotowanymi ziemniakami. Rozdrabniam blenderem.
Do zupy dodaję 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę soku z cytryny. W razie potrzeby dosalam. Mieszam.
Gorącą zupę przelewam do misek. Do każdej porcji dodaję odrobinę sera żółtego pokrojonego w małe plasterki (opcjonalnie).