Kopytka jakie znacie, tylko w odrobinę zdrowszej wersji. Mąkę pszenną białą zamieniłam na ciemniejszą. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Kopytka, które widzicie na zdjęciach zostały podsmażone z listkami szałwii na łyżce masła.

Kopytka z mąką graham
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 190 g (1 1/4 szkl.) mąki graham typ 1850
1 jajko
sól
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa.
1 szklankę mąki wysypuję na stolnicę. Dodaję ziemniaki i roztrzepane jajko. Szybko zagniatam ciasto. Dzielę nożem na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków roluję dłońmi nadając kształt walca. W razie potrzeby podsypuję mąką. Nożem kroję pod skosem na mniejsze kawałki (około 2 centymetrowe).
W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Do gotujące się wody delikatnie wkładam kopytka. Gdy wypłyną na wierzch, delikatnie wyławiam je łyżką cedzakową.