Nareszcie mamy czerwiec, miesiąc obfitości. Stragany na targu uginają się od kolorowych i jędrnych warzyw i owoców. Mamy już młode ziemniaki, botwinkę, koperek, truskawki, kapustę i rabarbar. Lada dzień pojawią się też czereśnie. Najważniejsze jest jednak to, że nareszcie owoce i warzywa odzyskały swój smak. Można zapomnieć o plastikowych pomidorach z supermarketu.
Aby poczuć prawdziwy, intensywny smak roślin i móc się nim nacieszyć, preferuję ostatnio proste dania. Nie przesadzam z suszonymi przyprawami, ale w ilościach hurtowych wykorzystuję świeży koperek. Pasują do niego młode ziemniaki ugotowane w wodzie oraz młoda kapusta z odrobiną podsmażonej cebuli oraz startą młodą marchewką. Niektórzy do tak przygotowanej kapusty lubią dodać zasmażkę, kawałek mięsa albo śmietanę. Ja natomiast dodaję suszone pomidory. Danie jest bardzo proste i tanie, a smakuje wybornie.
Przepis na młodą kapustę z suszonymi pomidorami, koperkiem i ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
1 młoda kapusta
2 cebule średniej wielkości
2 marchewki średniej wielkości
3 łyżki pokrojonego koperku
ok. 0,6 – 1 szklanka suszonych pomidorów odcedzonych z zalewy
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
1 kg młodych ziemniaków
koperek
Kapustę myję, dzielę na 4 części i szatkuję. Cebulę i marchewkę myję i obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Wsypuję pokrojoną cebulę i smażę mieszając, aż cebula zmięknie i będzie szklista. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę i startą marchewkę. Wlewam 1 litr gorącego bulionu. Wszystko mieszam. Garnek przykrywam i gotuję około 15 – 18 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie mieszam 2 – 3 razy.
Pod koniec gotowania dodaję odcedzone z oleju suszone pomidory i 3 łyżki drobno pokrojonego koperku. Mieszam. Doprawiam solą i czarnym pieprzem.
W międzyczasie obieram i gotuję 1 kg młodych ziemniaków.
Ugotowaną kapustę z suszonymi pomidorami wykładam do głębokich talerzy. Dodaję ugotowane ziemniaki i wszystko posypuję świeżym koperkiem.
Smacznego!