Wy również czujecie już w powietrzu wiosnę? Czekam na nią z utęsknieniem. Na ciepłe promienie słońca, które będą muskać moją twarz. A zwłaszcza nie mogę się doczekać świeżych, chrupiących warzyw – kruchej sałaty, ostrej rzodkiewki czy młodej marchewki brudnej jeszcze od ziemi z zieloną kitą.
Na razie jednak muszę zadowolić się warzywami zebranymi ostatniej jesieni. Ziemniaki na przykład jeszcze dość dobrze się prezentują. Ostatnio zrobiłam z nich pyszne krokiety ziemniaczane i podałam z sosem pieczarkowym. Miałam na nie ochotę od dawna. Są bardzo sycące. Za jednym razem mogłam zjeść maksymalnie dwa krokiety. Część została zatem na obiad na następny dzień. Można je również zamrozić i zostawić na kryzysowy dzień, gdy nie ma się czasu lub siły gotować. Wiem, że nie wszyscy lubią natkę pietruszki. W tym daniu jest jednak niezastąpiona. A przy okazji dostarcza ogromne ilości witaminy C. Podgrzewany ponownie sos pieczarkowy może okazać się trochę za gęsty. Można go wówczas rozrzedzić odrobiną mleka.
Przepis na ziemniaczane krokiety z sosem pieczarkowym
Składniki na 15 sztuk:
1,5 kg ziemniaków
250 g sera feta
3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki świeżej
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
olej rzepakowy
Sos pieczarkowy:
600 g pieczarek
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
6 łyżek poszatkowanej natki pietruszki świeżej
250 ml (1 szklanka) śmietanki 30%
sól
pieprz czarny
Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzam i lekko studzę.
Pieczarki obieram, kroję na pół, a następnie na plasterki. Cebulę i czosnek obieram i kroję w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę i smażę przez kilka minut mieszając, aż zmięknie. Dodaję pieczarki i czosnek. Smażę na większym ogniu, aż woda wyparuje i pieczarki zaczną się rumienić. Następnie dodaję poszatkowaną natkę pietruszki i 1 szklankę śmietanki 30%. Doprawiam odrobiną soli i większą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zagotowuję i odstawiam.
Lekko przestudzone ziemniaki obieram ze skórki. Dodaję 250 g sera feta i wszystko przeciskam przez praskę. Dodaję 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki. Doprawiam czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam.
Z ziemniaków (z 2 – 3 łyżek) formuję krokiety. Obtaczam w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złoty kolor.
Usmażone krokiety podaję z sosem pieczarkowym. Dodatkowo można posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!