O tej porze roku mamy dostęp do ogromnej ilości świeżych warzyw i owoców. Jest chrupiąca papryka i soczyste pomidory. Możemy zrobić z nich proste, ale bardzo smaczne leczo w węgierskim stylu. Podstawą tego dania jest właśnie papryka, pomidory i cebula. Można doprawiać je ostrą papryką w proszku albo świeżą, drobno pokrojoną ostrą papryczką. Leczo może być samodzielnym daniem albo dodatkiem. Można je również przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Ja natomiast dodałam przyprawione i podsmażone boczniaki.
Przepis na leczo z boczniakami
Składniki na 3 porcje:
400 g czerwonej papryki (2 duże sztuki)
400 g pomidorów (ok. 4 – 5 sztuk)
350 g cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
250 g boczniaków
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
szczypta soli
1 łyżka oleju
Paprykę myję i kroję w dużą kostkę. Pomidory myję, sparzam, obieram ze skórki i kroję w dużą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek obieram i kroję w drobną kostkę albo przeciskam przez praskę.
W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam cebulę. Smażę, aż zeszkli się. Następnie dodaję paprykę, pomidory, czosnek oraz przyprawy. Przykrywam i gotuję, aż papryka lekko zmięknie, ale nie rozgotuje się. Od czasu do czasu mieszam.
W tym czasie myję i osuszam boczniaki. Kroję je w paski. Przekładam do miski. Posypuję je ostrą papryką w proszku oraz czosnkiem i odrobiną soli. Dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wrzucam boczniaki i smażę na dużym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje, a grzyby lekko zarumienią się. Mieszam od czasu do czasu.
Usmażone grzyby przekładam do ugotowanego leczo. Mieszam, wykładam do misek i podaję.
Smacznego!