Poniżej umieszczam przepis na danie obiadowe z tofu, zielonym groszkiem i aromatycznymi przyprawami. To nie jest moje pierwsze podejście do dania z tofu w ogóle, ale jest to pierwsze danie, w którym tofu mi smakowało. Nawet bardzo. Jeszcze nie wiem, czy przekonałam się do tofu i zacznę je częściej jeść, ale to danie na pewno jeszcze nie raz u mnie zagości na stole.
Tofu z zielonym groszkiem na obiad
Składniki na 2 mniejsze porcje:
180 g naturalnego tofu
2/3 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
szczypta kurkumy
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry ziarenek
3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 szkl. wody
sól
olej
Dodatkowo:
100 g brązowego ryżu
Tofu kroję w drobną kostkę. Smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor przez kilka minut. Następnie tofu zdejmuję z patelni na talerz.
Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Następnie dodaję odrobinę wody i rozdrabniam blenderem.
Ziarenka kolendry i kminu rzymskiego ucieram w moździerzu.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, dodaję pastę z cebuli i czosnku, liść laurowy i smażę około 4 minuty na niewielkim ogniu. Cebula nie może zbrązowieć. Następnie dodaję przyprawy (imbir, chilli, kurkuma, kmin rzymski, kolendra), przecier pomidorowy i w razie potrzeby odrobinę wody. Smażę kilka minut. Następnie dodaję tofu i zielony groszek. Dodaję odrobinę soli. Wszystko smażę przez kolejne ok. 7 minut.
Tofu z zielonym groszkiem podaję od razu z ugotowanym brązowym ryżem.