Gołąbki z czerwoną fasolką
Składniki:
niewielka główka młodej kapusty
3/4 szkl. ryżu
1 puszka czerwonej fasolki
3 marchewki
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypta majeranku
Gotujemy 3/4 szklanki ryżu w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Następnie zabieramy się za główkę kapusty. Odrywamy pierwsze brzydkie liście (jeśli takie są) i wycinamy dokładnie głąb. Wkładamy całą główkę do gotującej się wody w dużym garnku i gotujemy minimum 5 minut. Dzięki temu łatwo oddzielimy liście kapusty od reszty. Odstawmy je do ostygnięcia i zajmijmy się zrobieniem farszu.
Obieramy cebulkę i drobno szatkujemy. Delikatnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Następnie podobnie obieramy marchewkę, gotujemy ją na miękko w lekko osolonej wodzie i drobniutko kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z czerwonej fasolki, odsączamy z zalewy i dokładnie rozgniatamy widelcem albo mielimy blenderem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą: ryż, cebulę, marchewkę, czosnek, fasolkę. Doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy liście kapusty odcinając najgrubszą część środkową - nerw liści starając się, aby nie przedziurawić samego liścia. Brzydsze liście kładziemy na spód garnka z grubszym dnem albo brytfanki w której będą dusiły się nasze gołąbki z czerwoną fasolką. U nasady liści kapusty kładziemy porcję farszu i dość ciasno zwijamy liść zawijając boczne końce do środka. Tak oto wykonane gołąbki układamy ciasno w garnku. Jeśli pozostały nam jakieś liście kapusty możemy nimi przykryć gołąbki. Całość zalewamy słoną wodą (ewentualnie wodą z rozpuszczoną kostką warzywną albo wywarem warzywnym) i dusimy na małym ogniu około godziny do momentu aż liście kapusty będą mięciutkie. Możemy również zapiekać w piekarniku w 180 - 200 stopniach. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem beszamelowym z ziemniaczkami albo pieczywem.
Z podanych składników wyjdzie około 14 gołąbków.

Sos beszamelowym
Składniki:
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
2 listki laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 szklankę wody zagotowujemy w rondelku. Dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 2 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 4 ziarenka ziela angielskiego. Pozostawiamy gotującą się wodę na około 15 minut. W międzyczasie w kubku rozrabiamy 0,5 szklanki wody, 2 łyżki mąki i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki. Dolewamy kilka łyżek gotującego się wywaru i mieszamy. Zestawiamy rondelek z ognia i wylewamy powoli zawartość kubka intensywnie mieszając. Znów stawiamy na ogień i pozwalamy się gotować kilka minut.