Ratatouille (ratatuj) to klasyczne francuskie danie z Prowansji. Obecnie popularne w całym basenie Morza Śródziemnego i nie tylko. Jest to warzywny gulasz z cukinii, papryki, bakłażana, cebuli, czosnku i pomidorów doprawiony aromatycznymi ziołami. Może być serwowany jako przystawka czy też kolacja. Jednak w połączeniu z pieczywem, ryżem czy kaszą może stać się sycącym obiadem. Warzywa można po prostu ugotować w garnku pod przykryciem. Ja jednak wolę wcześniej podpiec je w piekarniku. Dzięki temu zyskuje się nowy aromat, a całe danie nie jest rozgotowaną paćką.
Ratatouille (ratatuj)
Składniki na 3 – 4 porcje:
2 czerwone papryki
1 mały bakłażan
1,5 małej cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów
ostra papryczka (opcjonalnie, odmiana wedle uznania)
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
czarny pieprz świeżo zmielony
Dodatkowo:
ryż, kasza albo chleb
Cukinie, bakłażan i paprykę kroję w grubą kostkę. Wkładam do miski. Dodaję 1 łyżkę oleju oraz po 1 łyżeczce oregano, bazylii i tymianku. Dokładnie mieszam.
Płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję warzywa z miski i równomiernie rozkładam. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200°C przy włączonej funkcji grill albo grzania od góry. Piekę około 25 minut, aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Podczas pieczenia kilka razy mieszam warzywa.
Obieram cebulę i czosnek. Kroję w kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę. Papryczkę również drobno kroję.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wsypuję cebulę. Smażę mieszając, aż zmięknie. Następnie dodaję pomidory, papryczkę i czosnek. Mieszam i podgrzewam pod przykryciem przez około 10 minut. Dodaję upieczone warzywa, 0,5 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Mieszam. Gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. U mnie trwało to kilka minut. Ważne, aby nie gotować za długo i nie zrobić z warzyw paćki.
Ratatouille można jeść samo, jako przystawkę albo kolację. Można również podawać z chlebem, chrupiącą bagietką, kaszą albo ryżem na obiad.