Pewnie wszystkie warzywa i owoce poszył już w odstawkę i korzystacie ze stosunkowo krótkiego w tym roku sezonu truskawkowego. Jednak jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze szparagi, to polecam zrobić z nimi pizzę. Będzie to naprawdę miła odmiana.
Przepis na małe pizze ze szparagami i mozzarellą
Składniki:
Ciasto na 8 sztuk:
12 g świeżych drożdży
260 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Dodatki:
przecier pomidorowy*
oregano
1/2 małej cebuli
120 g mozzarelli
1/2 pęczka szparagów
*Jeśli macie więcej czasu, to polecam sos pomidorowy z przepisu na Mini Pizze z mozzarellą, pomidorami i rozmarynem. Jest rewelacyjny.
Rozpoczynam od zrobienia ciasta na pizzę. Do miski wrzucam pokruszone drożdże. Dodaję cukier oraz odrobinę mąki i letnią wodę. Mieszam i przykrywam ściereczką. Pozostawiam w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na kilkanaście minut.
W tym czasie przesiewam przez sito reszte mąki i mieszam z 1 łyżeczką soli. Następnie dodaję pozostałą część wody, oliwę z oliwek, a na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Pozostawiam w misce pod ściereczką na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemę z miski. Dzielię je na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowuję tworząc okrągły placek.
Placki przenoszę na płaską blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy placek ciasta cienko smaruję przecierem pomidorowym albo sosem.
Przecier pomidorowy posypuję odrobiną oregano. Następnie nakładam poszatkowaną w kostkę cebulę, kawałki mozzarelli i szparagi. Cienkie kawałki szparagów można kłaść na pizzy w całości, natomiast grubsze kroję na mniejsze kawałki.
Pizze piekę w temperaturze 250°C około 10 minut. Podaję ciepłe.