Próbowaliście samemu zrobić placki tortille? To naprawdę nie jest takie trudne. Najważniejsze to mieć dobrą, dość dużą patelnię. Dla odmiany proponuję zrobić tortille z mąki pszennej typu graham. Będzie troszkę zdrowiej. Do tego świeże warzywa, falafel i idealnie pasujący do niego sos z papryczek pepperoni. Wszystko wyśmienicie komponuje się ze sobą. Ja bym tu nic nie zmieniła, ale oczywiście Wy możecie tworzyć własne zestawienia z warzyw, które dodacie do tortilli. Teraz w okresie wiosennym na pewno będziecie mieć wiele świetnych pomysłów.

Domowe tortille z mąki pszennej graham
Składniki na 8 placków po ok. 27 cm:
2 szkl. mąki pszennej typ 1850
0,5 szkl. mąki pszennej typ 550
55 g zimnego masła
200 ml gorącej wody (0,8 szkl.)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oregano (opcjonalnie)
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i oregano. Mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło prosto z lodówki i rozcieramy je palcami z mąką. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy wszystko łyżką. Pozostawiamy na chwilkę, aby przestygło.
Szybko ugniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy ją w wilgotną ścierkę. Pozostawiamy na minimum godzinę.
Ciasto dzielimy na 8 równych części. Lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na jak najcieńsze, w miarę okrągłe placki.
Tortille smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Nie dodajemy tłuszczu. Jeśli będziemy za długo je smażyć stwardnieją i będą się łamały. Przechowujemy pod mocno wilgotną ścierką. Nie można pozwolić im wyschnąć, gdyż również stwardnieją.

Składniki na farsz:
1/2 kapusty czerwonej
pomidory
1 cebula
Dodatkowo:
Warzywa kroimy i mieszamy ze sobą. Falafele, jeśli będą za duże również można pokroić w ćwiartki. Tortille składamy w kieszonki i napełniamy warzywami oraz falafelem. Polewamy sosem z papryczek pepperoni. Można podgrzać dodatkowo w piekarniku.
