Risotto to tradycyjne danie północnych Włoch. Istnieje wiele różnych przepisów na risotto. Zawsze jednak podstawą jest ryż przygotowywany według tego samego schematu. Dodatkowo danie zawiera cebulę, wino, bulion i masło albo oliwę z oliwek.
Poniżej znajdziecie przepis na risotto z dodatkiem pieczarek i natki pietruszki. Bardzo proste i delikatne w smaku danie. Pamiętajcie jednak, aby do tego dania wybrać dobre wino. Nie jest najważniejsza marka, pochodzenie czy cena trunku. Po prostu musi Wam ono smakować. Jeśli samo wino nie będzie Wam smakować, to risotto z tym winem również nie przypadnie Wam do gustu.
Przepis na risotto z pieczarkami i natką pietruszki
Składniki na 2 - 3 porcje:
200 g ryżu Arborio
200 g pieczarek
1 cebula średniej wielkości
1 duży ząbek czosnku
2 – 3 łyżki masła
100 ml białego, półwytrawnego wina
ok. 1 l bulionu warzywnego
3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
6 łyżek startego twardego, żółtego sera np. grana padano, parmezan
pieprz czarny świeżo mielony
sól
Pieczarki obieram i kroję w plastry. Na patelni podgrzewam 1 łyżkę masła, smażę na niej pieczarki przez kilka minut na dość dużym ogniu. Odstawiam.
Cebulę i czosnek obieram i kroję w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki masła. Wsypuję cebulę i czosnek. Podsmażam, aż cebula zmięknie i będzie szklista.
Następnie do cebuli i czosnku dodaję 200 g surowego ryżu. Podsmażam przez 3 minuty mieszając. Wlewam wino i dalej smażę, aż wino wyparuje.
Do garnka stopniowo, po jednej łyżce wazowej wlewam ciepły bulion warzywny. Dolewam kolejną porcję bulionu, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas mieszam.
W ten sposób ryż gotuję około 17 minut. Na 3 minuty przed końcem, dodaję pokrojone i podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz starty żółty ser. Doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!