Wracasz zmęczona do granic możliwości do domu po ciężkim i wyczerpującym dniu. Zaglądasz do lodówki, a tam... tylko światło.
Każdy miał takie dni w swoim życiu. I jak w takiej sytuacji nie skusić się na zamówienie pizzy z dostawą do domu albo zrobienie zupki z proszku? A dieta? A zdrowe odżywianie?
W tego typu sytuacjach staram się mieć przygotowany wcześniej i zamrożony gotowy posiłek. Najczęściej są to pierogi. Gotowane, nie smażone, z cienkim ciastem i zdrowym farszem są całkiem niezłą opcją dla każdego. Wiem, że świeże posiłki są zdrowsze. Ale czasem nie ma wyjścia.
Swoją drogą, gdy wiem, że w zamrażalce są pierogi, jakoś dziwnym trafem każdego dnia jestem bardzo zmęczona albo nie mam czasu gotować... Dopóki pierogi się nie skończą.
Ale to już inna sprawa ;)
Poniżej znajdziecie przepis na pierogi z kapustą kiszoną, grzybami leśnymi, soczewicą czerwoną oraz cebulą. Pierogi z samą soczewicą jakoś nie przypadły mi do gustu. Jak dla mnie są zbyt suche i bez wyrazu. Jednak z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów są wprost rewelacyjne. Może to zasługa grzybów? Ponoć są naturalnym wzmacniaczem smaku i zapachu. Podnoszą walory smakowe dań. Może to być szczególnie ważne dla osób na diecie, która w znacznym stopni ogranicza spożycie soli.
Przepis na Pierogi z kapustą kiszoną, soczewicą i grzybami
Składniki na około 75 sztuk:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej typ 550
1,5 szkl. bardzo ciepłej wody
4 łyżki oleju
Farsz:
2 szkl. kapusty kiszonej
20 g suszonych grzybów leśnych
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Dzień wcześniej grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc do namoczenia.
Następnego dnia grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Pozostawiam do ostygnięcia.
1 szklankę czerwonej soczewicy płuczę, zlewam wodą (około 1,5 centymetra ponad poziom soczewicy), dodaję 1 łyżkę oliwy z oliwek, solę i gotuję przez około 15 minut. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Pozostawiam do ostygnięcia.
Kapustę kiszoną płuczę (jeśli jest bardzo kwaśna), odciskam, przekładam do garnka, zalewam ½ szklanki wody. Dodaję 1 łyżkę oliwy z oliwek i gotuję pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego. Wrzucam pokrojoną cebulę i smażę ją, aż się zeszkli.
Podczas gdy cebula smaży się, ja szybko obieram ząbki czosnku i kroję w drobną kostkę (albo przeciskam przez praskę). Dodaję do smażącej się cebuli. Zestawiam z ognia.
Przestudzoną kapustę kiszoną dokładnie odciskam z wody. Drobno szatkuję. Przekładam do miski.
Grzyby kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty. Dodaję również czerwoną soczewicę, cebulę z czosnkiem oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiam solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam.
Farsz na pierogi jest już gotowy. Jak przygotować ciasto na pierogi i jak je ulepić opisałam dokładnie w przepisie na pierogi ruskie.
Ulepione pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotuję je jeszcze 2 minuty. Następnie delikatnie wyławiam pierogi łyżką cedzakową i układam na talerze.