Logo strony
Pierogi z botwinką i serkiem ricotta
 
Przepis na pierogi z botwinką, serem ricotta i koperkiem jako wspomnienie wczorajszej wiosny. Na gorący, upalny dzień idealne lekkie danie. Zwykle preferuję intensywne, wyraźne i ostre potrawy. Jednak, gdy 30 stopni za oknem, zdecydowanie pozostanę przy pierogach. 
 
Włoski ser ricotta połączony z wiosenną, młodą botwinką zamykamy w tradycyjnym cieście na pierogi. Smak, porównując do polskich dań, dość oryginalny. Ale nie ma przecież sensu ograniczać się, również w potrawach. Warto spróbować. Z podanych niżej składników otrzymałam 24 pierogi.
 

Pierogi z botwinką i serkiem ricotta

 
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
0,75 szkl. gorącej wody
2 łyżki oleju
 
Farsz:
liście i łodygi pęczka botwinki
3 malutkie buraczki
200 g sera ricotty
2 - 3 łyżki startego sera grana padano
2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
sól
pieprz
 
Dodatkowo:
ok. 150 g jogurtu naturalnego
ok. 25 g startego sera grana padano
3 - 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku
pieprz
 
Botwinkę i buraczki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystko gotujemy około 3 – 4 minuty. Następnie wyjmujemy botwinkę i osuszamy, a buraczki dalej gotujemy. Gdy będą miękkie również wyjmujemy i osuszamy. Wszystko kroimy w drobną kosteczkę.
 
W misce za pomocą widelca dokładnie mieszamy ze sobą botwinkę, buraczki, serek ricotta, drobno starty ser grana padano i świeży, drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.  
 
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy olej i wyrabiając ciasto powoli dolewamy wodę. Początkowo, gdy woda jest jeszcze mocno ciepła, mąkę mieszam łyżką. Podana ilość wody w przepisie jest orientacyjna – dokładna ilość potrzebnej wody zależy od rodzaju, jakości mąki. Wyrabiane ciasto powinno być mięciutkie.
 
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część chowamy pod miseczkę, aby nie wyschło. Drugą wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli w trakcie wałkowania placek będzie przyklejał się do stolnicy możemy podsypać go odrobiną mąki, jednak nie za dużo.
 
W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę.
 
Szklanką o cienkich brzegach wycinamy krążki. Na środek cienkiego placuszka nakładamy około 0,5 łyżki farszu. Na to kładziemy drugi krążek ciasta i zlepiamy brzegi obu kawałków. Pieróg kładziemy na stolnicę podsypaną mąką i robimy następny.
 
Przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, aby pierogi nie przywarły do dna garnka. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch gotujemy je około 3 – 4 minuty. Następnie wyławiamy je delikatnie łyżką cedzakową.
 
Gorące jeszcze pierogi polewamy odrobiną jogurtu naturalnego, posypujemy startym serem grana padano, koperkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2025 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry