Makaron spaghetti z sosem serowym, pieczarkami i natką pietruszki to idealne danie dla zapracowanych. Można przygotować je dość szybko. Jest bardzo sycące i smaczne.



Przepis na spaghetti z sosem serowym i pieczarkami
Składniki na 3 porcje:
300 g makaronu spaghetti
300 ml śmietanki 30%
100 g sera Grana Padano
200 g pieczarek
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól
pieprz czarny
Pieczarki obieram i kroję w grube plastry. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam pokrojone pieczarki i smażę na dużym ogniu, aż się zarumienią.
Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno szatkuję. Kilka listków odkładam do dekoracji.
Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka wlewam 300 ml śmietanki. Dodaję ser i gotuję przez kilka minut mieszając. Rondel zestawiam z ognia. Dodaję poszatkowaną natkę pietruszki oraz doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
W osolonej wodzie gotuję makaron. Odcedzam. Świeżo ugotowany makaron z powrotem przekładam do garnka, dodaję sos i pieczarki. Mieszam. Wykładam na talerze i dekoruję listkami natki pietruszki. Podaję.
Smacznego!