Logo strony
Makaron z sosem z pieczonego kalafiora
 
kalafior
 
Wiedzieliście, że kalafior to odmiana kapusty? Ja przez wiele lat szerokim łukiem omijałam to warzywo, gdyż wydawało mi się mdłe i bez charakteru. Od tamtego czasu albo upodobania kulinarne mi się zmieniły albo nareszcie nauczyłam się smacznie go przyrządzać. 
 
Pierwszy raz kalafior pozytywnie zaskoczył mnie, gdy przygotowałam zapiekankę z makaronem. Bardzo smaczne i treściwe danie. Potem była rewelacyjna zupa kalafiorowa z boskimi chipsami serowymi. Tak, te chipsy były niewiarygodnie smaczne, zjadłabym każdą ich ilość. 
 
Niemal na nowo odkryłam kalafior, gdy postanowiłam go upiec. Ma wtedy bardzo ciekawy, delikatny smak. Jest zdrowszy od gotowanego. Zachowuje więcej składników odżywczych. Świetnie nadaje się wówczas do lekkich, dietetycznych dań. Pieczony kalafior lubię zjeść z sosem tahini albo z sosem pieczarkowym
 
Dzisiaj pokażę Wam przepis na inne danie z kalafiorem. Będzie to makaron w sosie z pieczonego kalafiora. Makaron można użyć dowolny, ja jednak najbardziej lubię spaghetti albo tagliatelle. Sos zrobiłam z upieczonego wcześniej kalafiora, czosnku i cebuli. Rozrzedziłam go bulionem warzywnym. Na koniec doprawiłam solą i dość dużą ilością czarnego pieprzu. Tak wykonany sos jest dość delikatny w smaku. Aby bardziej go podkręcić, można dodać do niego płatki drożdżowe albo drobno starty ser grana padano. Taki sos najlepiej od razu wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można go też odstawić na później i podgrzać w garnku często mieszając, aby się nie przypalił.
 
makaron z sosem z kalafiora
 

Przepis na makaron z sosem z pieczonego kalafiora

 
Składniki na 3 porcje:
300 g makaronu
600 g kalafiora (około 0,5 dużej główki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
około 1 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej
olej rzepakowy
1 – 2 łyżki płatków drożdżowych albo kawałek startego sera grana padano (opcjonalnie)
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200°C. Kalafior dzielę na mniejsze kawałki, rozkładam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskuję odrobiną oleju i piekę przez około 30 minut, aż kalafior zmięknie. W trakcie pieczenia kalafior można przekręcić na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. 
 
Cebulę i 3 ząbki czosnku obieram. Kroję w kostkę. Smażę na patelni z jedną łyżką oleju, aż cebula będzie szklista.
 
Upieczony kalafior, cebulę i czosnek dokładnie rozdrabniam blenderem. Stopniowo dolewam bulion warzywny, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Można dodać też płatki drożdżowe albo starty ser grana padano. 
 
Zmielone warzywa doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
 
W dużym garnku gotuję w lekko osolonej wodzie 300 g makaronu. Odcedzam. Mieszam z sosem z pieczonego kalafiora i podaję. 
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry