Dziś na obiad była u mnie klasyka – makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Chętnie napisałabym, że to danie robi się błyskawicznie. I tak rzeczywiście byłoby, gdyby nie konieczność czyszczenia kurek. No cóż. Trzeba ten etap przecierpieć, a potem praca idzie już bardzo szybko i sprawnie.
Makaron z kurkami jest dość delikatnym w smaku daniem. Bardzo sycący. Z podanego niżej przepisu wyjdą 2 duże porcje, choć mi osobiście starczyłoby to nawet na 3 obiady.
Spróbujcie również pierogi z kurkami oraz pyszną tartę.




Przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu tagliatelle
150 g kurek
1 cebula
0,5 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki drobno startego żółtego sera
1 łyżka masła
liście szałwii
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Kurki czyszczę pod bieżącą wodą. Większe grzyby dzielę na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami wody i gotuję do miękkości około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję odrobinę soli.
Kurki po ugotowaniu odcedzam, ale zostawiam wodę z gotowania (nie wylewam!).
W misce mieszam ze sobą 0,5 szklanki śmietany 18%, 1 łyżkę mąki oraz 4 łyżki startego sera. Ciągle mieszając powoli dolewam 1 szklankę wody z gotowania kurek. Odstawiam.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła i podsmażam cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodaję kurki. Smażę jeszcze 1 minutę. Wlewam sos z miski. Mieszam i gotuję przez kilka minut. Pod koniec dodaję świeże listki szałwii. Doprawiam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i dodaję do sosu z kurkami. Mieszam. Wykładam na talerze i dekoruję listkami szałwii. Od razu podaję.
Smacznego!