Po świętach czas na proste i szybkie w przygotowaniu dania. Tym razem będzie to makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem białej fasoli i sera mozzarella. Typowo obiadowe danie, które można również zabrać następnego dnia do pracy.
Makaron z sosem pomidorowym z fasolą i mozzarellą
Składniki na 3 – 4 porcje:
400 g makaronu np. tagliatelle
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 g pokrojonych pomidorów w sosie własnym (ewentualnie 1 puszka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka suszonej bazylii
1 pełna łyżeczka suszonego oregano
125 g mozzarelli
240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka)
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo do podania:
pokrojone świeże liście bazylii (opcjonalnie)
Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję pokrojoną cebulę i podsmażam. Obieram ząbek czosnku, kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli. Smażę przez kilka minut mieszając.
Gdy cebula zeszkli się, dodaję pokrojone pomidory (świeże albo z puszki), 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, cukier, bazylię oraz oregano. Mieszam i smażę na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie do sosu dodaję ugotowaną i odsączoną białą fasolę (może być z puszki) oraz porwaną (pokrojoną) na mniejsze kawałki mozzarellę. Mieszam i podgrzewam jeszcze przez kilka minut.
W dużym garnku w osolonej wodzie gotuję makaron. Odcedzam.
Na głębokie talerze wykładam makaron. Polewam gorącym sosem. Posypuję świeżą bazylią.