Kiedyś usłyszałam, że aby gotować obiady bez mięsa trzeba mieć dużo wolnego czasu i pieniędzy. Dzisiejszym przepisem udowodnię Wam, że wcale tak być nie musi. Przy dobrej organizacji pracy zrobicie to danie w kilkanaście minut. Kiedy robiłam je pierwszy raz, pozytywnie mnie zaskoczyło. Tylko kilka składników, a tak rewelacyjny efekt. Od tamtej pory przygotowuję je za każdym razem, gdy nie mam pomysłu na nic innego, nie mam zbyt wiele czasu albo jest pusto w lodówce. Potrzebne składniki mam zawsze w domu. Czosnek kupuję w dużych ilościach na targu, a jeden kilogram papryczki peperoni pokroiłam i zamroziłam jeszcze jesienią. Uważajcie jednak z ilością dodawanego oleju. Nie lejcie „na oko”, aby nie dodać go za dużo. Nie zróbcie z tego dania bomby kalorycznej.
![Spaghetti z ostrą papryczką i czosnkiem spaghetti z papryczką peperoni czosnkiem i olejem](/images/makarony/spaghetti_z_papryczka_peperoni_i_czosnkiem/spaghetti-z-papryczka-czosnkiem-bgc.jpg)
Przepis na spaghetti z papryczką i czosnkiem
(Spaghetti aglio olio e peperoncino)
Składniki na 2 duże porcje:
250 g makaronu spaghetti
5 – 6 ząbków czosnku
ok. 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryczki peperoni
7 łyżek oleju rzepakowego (albo oliwy z oliwek)
drobno starty żółty ser twardy
sól
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie (dokładny czas według instrukcji na opakowaniu).
W tym czasie obieram i drobno kroję czosnek oraz papryczkę pepperoni. Jeśli masz wrażliwą skórę, zrób to w jednorazowych rękawiczkach.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję czosnek oraz papryczkę i smażę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję ugotowany i odcedzony makaron. Mieszam. Smażę jeszcze przez chwilkę.
Spaghetti wykładam na talerze i posypuję drobno startym twardym serem. Gotowe :)