Gdy zobaczyłam przepis na Makaron w sosie cytrynowym na stronie magazynu Kukbuk, szczerze mówiąc nie byłam do końca przekonana do tego, czy danie powstałe z takich składników może być smaczne. Jednak skoro przepis pochodzi z kuchni włoskiej, a ona nigdy mnie jeszcze nie zawiodła, postanowiłam spróbować. I na szczęście danie wyszło pyszne. Ma co prawda dość oryginalny smak, mocno orzeźwiające, ale całość bardzo fajnie się uzupełnia. Pomimo tak małej ilości składników, danie jest naprawdę sycące.
Makaron w sosie cytrynowym
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti, nitki, tagliatelle
1 cytryna
70 g masła
70 g sera twardego*
sól
pieprz
*twardy ser typu Grana Padano, można znaleźć na podpuszczce wegetariańskiej np. Gran Moravia
Cytrynę dokładnie myję i sparzam skórkę. Ścieram skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach, tylko żółtą część.
Na rozgrzaną patelnię kładę masło, startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Doprawiam odrobiną pieprzu i soli. Smażę na małym ogniu kilka minut.
W garnku z osoloną wodą gotuję makaron. Pod koniec gotowania odlewam pół szklanki wody. Makaron odcedzam i przekładam do garnka. Od razu do makaronu dodaję gorące masło z cytryną, odlane pół szklanki wody i starty ser. Wszystko mieszam i podaję. Talerze można dodatkowo posypać świeżymi ziołami.